Foto: Lieke Romeijn

Christanne de Bruijn (De Dirigent, She Loves Me) is vrijdagavond in de prijzen gevallen voor haar eerste grote filmrol, de hoofdrol in de nieuwe Nederlandse speelfilm ‘De Dirigent’ die dit najaar uitkomt. De actrice en musicalster kreeg de ‘Best Acting Talent Award’ tijdens het Grand Gala Event van het SCENECS Filmfestival in Hilversum.

De film De Dirigent is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van de uit Nederland afkomstige Antonia Brico (gespeeld door Christanne de Bruijn). Eind jaren ’20 was zij de eerste vrouwelijke dirigent ter wereld die succesvol grote symfonie orkesten dirigeerde. Tot voor kort lukte het vrouwen nauwelijks om aan de top van de wereldranglijst van belangrijkste dirigenten te komen. Dit jaar benoemde het Radio Filharmonisch Orkest voor het eerst in de Nederlandse geschiedenis een vrouwelijke chefdirigent: Karina Canellakis.

De film wordt geproduceerd door Shooting Star Filmcompany (Spijt, Daens, Left Luggage, Sonny Boy) en de regie is in handen van Maria Peters (Sonny Boy, Kruimeltje, Pietje Bell, De groeten van Mike).

Splendid Film brengt de film op 25 oktober uit in de Nederlandse bioscopen.

Over SCENECS

SCENECS is het International Debut film festival. SCENECS biedt internationale startende filmmakers een platform om hun films te laten zien. Hierbij gaat om filmmakers van fictie en documentaire, waarbij ze hun eerste of tweede productie tonen aan een breed publiek. Tevens participeren ze in een internationaal spraakmakende en uitdagende competitie. Deze competitie eindigt tijdens het Grand Gala Award Event, waarbij de winnende films bekroond worden.